torsdag 11 februari 2016

Tankar om 164 tanken

Skulle behöva lite kloka råd, har nog bara ett försök om det skall lyckas annars lär jag väl dra sönder pluggen ytterligare. Utmaningen är denna sedan gammalt skadade avtappningsplugg nr 2 på 164 bensintanken. Ovanför finns en mindre "tank i tanken" och ett filter jag gärna skulle vilja komma åt samt få ut de sista litrarna av den  gamla soppan.

Jag tänkte borra ett märke för att kunna slå med hammare och dorn och har kört Express rostlösning, brukar ju kunna funka ibland. Har dock hört av flera att denna plugg brukar vara näst intill omöjlig att få loss.


 Så här ser tanken ut på en B30E


Avtappningspluggen som är skadad, gissar att det kan vara fyrkant 3/8" = 9,52 mm på en 74:a eller kan man ha valt 10 mm 4 kants plugg? Svårt att mäta exakt nu när den är skadad.

Lyckas jag inte…borde jag kunna suga ut bensin och smuts från ovan via tankarmaturens hål, men inte den heller vill lossa. Är det någon som har special verktyget för att lossa locket och vill låna ut?5 kommentarer:

 1. Är det detta verktyget du söker för tankarmaturen? http://volvo1800pictures.com/vm/0/0_htm/Volvo%20VM%201971%20Januari%20Specialverktyg%20SVO2935%20tankamatur.php

  SvaraRadera
 2. Borde kunna funka med SVO 5846 också som verkar ersätta SVO 2935

  SvaraRadera
 3. Under förutsättning att du kan få tanken fri från ångor ,, värme på pluggen eller svetsa på en mutter

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Tack X3 jo de verkar vara rätt, men tyvärr är kanten sönderrostad så de lär inte räcka för att få loss tankarmaturen..
  Ja det är det som är problemet, jag har lite bensin kvar Björn. Kan ju fylla den med vatten men risken är nog ändå att det finns något utrymme med gas kvar, så det hoppar vi över.
  Då det är mässing i avtappningspluggen så går det nog inte att svetsa på en mutter.

  Funderar på om det går att dra i en stor 4-kants mejsel i det mjuka materialet och sen försöka dra runt den med skiftnyckel….eller ett stämjärn men det är väl fel härdning för att tåla en vridning…ideer? Vore bra om tanken kunde återanvändas.

  SvaraRadera